Borderline is een complexe persoonlijkheidsstoornis die lange tijd als zeer moeilijk te behandelen werd beschouwd. Het treft ongeveer twee procent van de bevolking. Gelukkig is er steeds meer bekend over verschillende effectieve behandelingen. Het enige probleem is dat de tekens vooral zichtbaar zijn in intieme relaties en daarom niet altijd gemakkelijk te herkennen zijn in andere omgevingen. Hieronder leest u een overzicht van de belangrijkste symptomen en wegen die tot genezing kunnen leiden.

Aan deze symptomen herken je borderline

“Grenslijn” betekent letterlijk “grenslijn”. Ooit werd gedacht dat deze aandoening ergens tussen neurose en psychose in zat. Die visie werd later veranderd, maar de naam blijft. Sommige psychiaters raden een naamsverandering aan: emotionele ontregelingsstoornis (ERS) zou bijvoorbeeld beter zijn. In ieder geval: beperkingen worden meestal veroorzaakt door een combinatie van erfelijke factoren en (traumatische) gebeurtenissen uit de kindertijd. Op dit laatste punt is het belangrijk om meer in te zoomen. Volgens de wereldberoemde psychiater en trauma-expert Bessel van der Kolk wordt de grens vaak te snel in verband gebracht met personen die ‘gewoon’ worstelen met de nawee├źn van een traumatische jeugd.

Focus op de plek die pijn doet

Er is niets mis met het label zelf, maar de diagnose kan de focus van de behandeling verschuiven van de broodnodige traumagenezing. Zo schrijft de therapeut te snel medicijnen voor en ligt de focus van de therapie niet op het rechter (lees: pijnlijke) punt. Dit is grotendeels te danken aan recent, diepgaand onderzoek naar de complexe effecten op lichaam en geest van zaken als seksueel misbruik, mishandeling en verwaarlozing in de kindertijd.